onsdag 9 september 2015

Flyktinghjälpen och svälten!

De rika länderna har vaknat och förhoppningsvis lärt sig något av historien. USA erbjuder EU ekonomiskt bistånd för att klara av den mänskliga tragedi som pågår. EU ger Ungern kritik för sitt agerande mot flyktingarna. Bra, men handla snabbt och låt hjälpen komma de till dels som behöver den. Vi måste sluta diskutera skuldfrågan i detta akuta skede. Strategi och humanitet måste få gå först.

Att bekämpa förtryck och kriminalitet bland människor som skapat egna samhällen och lagar i demokratiska länder måste pågå parallellt. Att lyfta fram myter och fördomar om människor  från länder vi har lite kännedom om gynnar ingen.

Jag har sett en dokumentärfilm idag om nödåret 1867 i Sverige. Det var vinter ända fram i juni uppe i Norrland. Torpare och bönder fick inte plöjt och sått som var brukligt i maj månad. Två månader senare kom frosten och säden hann ej mogna. Folk svalt i tusental. Se dokumentären som ligger ute på FB . Sista hälften är intressantast. Den handlar om hur man hanterar hjälparbetet. Nöden spred sig söder ut. De som hade råd utvandrade till Amerika.

Ekonomisk hjälp kom från många länder. Rika människor skänkte pengar och ägodelar som gick att omvandla till pengar. Det fanns bara en väg att få fram förnödenheterna nämligen sjövägen. Isen låg tjock länge så det tog tid likaså stannade en stor del av biståndet i huvudstaden. Känns det igen?

Människorna ung som gammal skulle dessutom ut och göra rätt för sig för att få mat. Man skulle bl.a. bygga en bro. Vilket vansinne då människor var sjuka, utmärglade och hungriga. En hel del hade dött. En präst lär ha predikat i kyrkan och sagt att människorna skulle känna tacksamhet och göra rätt för sig då de inte tagit tillvara sommaren och skördens gåvor. I vilken verklighet levde han! Människor hade kokat djurhudar, barkat träd och ätit upp sina egna skor för att överleva och så kommer en välmående överhet och lyfter sitt finger och tillrättavisar. Kyrkans makt var stor då. Det skulle ta nästan hundra år innan vi fick religionsfrihet i vårt land.

Inte var det bättre förr. Det jag beskrivit inträffade på vår mormors mors tid. Alltså inte så länge sedan. Det blev inte bättre förän då vi -40 talister föddes. Den första ungdomsgenerationen värt namnet. Vi kunde ta för oss, få barnbidrag, utbildas och välja och vraka bland jobben.

Det gick bra för Sverige inte bara p.g.a. Duktiga arbetare och politiker utan också p.g.a. att länderna runt oss och söder om oss måste återuppbyggas efter andra världskriget. Hjulen rullade inom industrin. Utan andras olycka hade vi inte fått framgång. Nu är det dax att ge igen och hjälpa!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar