söndag 20 september 2015

Förmågan att lösa flyktingfrågan visar våra makthavares (in)kompetens!

– Det är märkligt att det ska vara så svårt att komma överens om en gemensam strategi i flyktingfrågan. Kändisar skriver och väcker opinion och pengar, kläder och annat samlas in för att hjälpa våra medmänniskor. Men våra makthavare i Europas länder är oförmögna att komma överens om en gemensam strategi.
Kofi Annan, som varit FN:s generalsekreterare avslöjade i Skavlans program i fredags att han skrivit ett brev till makthavare i Europa som även hjälporganisationer skrivit under. Jag citera
"– I grund och botten säger vi att det är dags för samarbete och att dela ansvaret.
Den före detta FN-toppen, som också grundat The Kofi Annan Foundation, menar också att det finns ett behov för politikerna att förklara för människor och media vad krisen egentligen handlar om.
– Om flyktingarnas situation och migrationen. Och ärligt talat, migrationen kan inte stoppas. Den har pågått sedan tidernas begynnelse och den kommer att fortsätta.

Öppna speciella kontor

Kofi Annan menar att det som nu behövs är en effektiv hantering av dessa folkströmmar. Till exempel att information når människor närmare de länder de flyr ifrån.
– Hur de på en laglig väg kan söka asyl. Hur de kan få migrantstatus och hur de kan få återförenas med sina familjer.

Kofi Annan nämner bland annat att en viktig del i detta är att öppna speciella kontor längs de vägar människor flyr via.
– Om man gör det ser man till att flyktingsmugglarna försvinner ur bilden, eftersom man då vet att det finns en laglig väg. Då skulle människor inte längre lägga sitt öde i dessa kriminella människors händer". Slut på citat.

Varför ska vi människor vara så trångsynta! Förstår vi inte det basala, att det goda vi gör andra det kommer tillbaka. Hur svårt kan det va. Att bygga taggtråd vid sin gräns innebär ju bara att man skjuter problemet framför sig.

Pengar finns i EU och världen. Kan vi ge miljarder i lån och bidrag till länder som inte klarar sin ekonomi så kan våra folkvalda makthavare fördela pengar  till länderna i Europa för att jämt fördela kostnaderna. Ska jag vara cynisk så är ju både hjälpen t.ex. Greklands dåliga ekonomi och till flyktingkrisen en investering för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar