torsdag 1 oktober 2015

Varför säger man, tala är silver, tiga är guld?

Att kommunicera med varandra är inte detsamma som att vara en god talare. All gemenskap bygger på någon form av kommunikation. Musik och konst är ett sett, men det uttalade ordet är det finaste om man behärskar det.

Med behärska menar jag att kunna lyssna på varandra. Det är det svårasre då man tycker att man har en riktigt bra kommentar. Fick ett bra tips då jag såg Malous program.
"Lyssna för att tanka in den andra på sin insida"! Om man begrundar vad det betyder, så är det inte många av oss som behärskar konsten.
Innan personen talat färdigt börjar man tänka ut vad man ska säga och ofta före att den andre talat färdigt. Ju längre söder ut man kommer ju vanligare är det.
Är det kanske en fördom? tillhör nog själv den gruppen.

Många  tycker att det kan vara roligt och charmigt med personer som pratar på för då slipper de själv att säga något. Fundera över det!

Sedan finns det en tråkig grupp och det är de som höjer rösten om de inte blir lyssnade på eller får rätt i det de säger. En del kan till och med ta till handgripligheter. Det kan utvecklas till tråkiga förhållanden i världen.

Nu tänker ni nog, vad är det för rappakalja hon pratar.
Men tänk efter, varför har vi krig, kvinnomisshandel, problem med barnuppfostran, you name it.
Vi borde börja i förskolan och hemma vid köksbordet att lära våra barn att lösa problem genom samtal och att vara en god förebild. Där ska jag säga att jag själv inte har varit så duktig.

Det är också av stor vikt att förskolepersonalen har kompetens att lära barnen lösa konflikter på ett sett som ger dem färdigheter högre upp i åldrarna. Kanske kan attityder förändras och relationer bli bättre. Kanske t.o.m. på gamla dar.
Nu har jag gaggat tillräckligt! Förresten har ni sett Morgans mission? Gör det vet ja!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar